Yazılım geliştirme ihtiyaçlar doğrultusunda kodlama, analiz, tasarım veya analiz gibi yöntemlerin kullanılması süreçleridir. Son yıllarda bilişim alanında en sık rastlanılan uygulamaların başında gelmektedir. Kamu kurumları ile birlikte özel sektörde her geçen gün yazılım geliştirme konusunda personel ihtiyacı da artmaktadır. Hatta son yılların popüler meslekleri arasında yer alan yazılım mühendisliği gibi bölümler oldukça ilgi çekmektedir. İnsan ihtiyaçlarının her geçen gün artması bilişim sektörünün de daha hızlı gelişmesine zemin hazırlamaktadır. İşte bu hızlı gelişime ayak uydurmanın en etkili yolu ise yazılım geliştirme uygulamaları ile mümkündür.
Yazılım Nedir?
Bilişim alanında kullanılan aygıtlar ile diğer elektronik cihazların kodlama yöntemi ile verilen talimatları uygulaması yazılım olarak adlandırılmaktadır. Geçmiş olduğumuz yüzyıl içerisinde yazılım denildiğinde daha çok bilgisayar programları anlaşılmakta idi. Ancak bu gün ise yazılımların hayatımızın her anında bizlerle birlikte olduğunu söylememiz yanlış olmayacaktır.
Önceleri bilgisayar programı olarak adlandırılan yazılımlar bu gün bu kısıtlamadan kurtularak daha geniş bir alanda kendisini göstermeye başlamıştır. Örneğin cep telefonları, akıllı televizyonlar, ulaşım araçları, savunma teknolojileri gibi bir çok alanda yazılım geliştirme sayesinde bizlere hizmet sunmaktadır.
Yazılım Türleri Nelerdir?
Yukarıda da değindiğimiz gibi ilk olarak kısıtlı bir alanda kullanılan yazılımlar artık hayatımızın her anında bizlere eşlik etmeye başlamıştır. Buna bağlı olarak da yazılım türleri ortaya çıkmıştır. Yazılım türlerinin ortaya çıkısındaki ana etken ise kullanım alanı, yazılım geliştirme süreci veya kodlama teknikleridir. Ülkemizde ve dünya genelinde kullanılan yazılı türleri ise genel hatları ile aşağıdaki gibidir.
- Aygıt Sürücüleri
Aygıt sürücüleri ilk yazılım türleri arasında yer alır. Kullanılan aygıtların kontrolünü sağlamak amacı ile geliştirilmişlerdir. Bu tür sürücüler yani yazılımlar olmaması halinde elektronik cihazların çalışması veya verilen komutlara cevap vermesi olanaksızdır.
- İşletim Sistemleri
Yazılım türleri arasında ikinci sırada ise işletim sistemleri yer almaktadır. Bilgisayar, cep telefonu, televizyon veya tablet gibi elektronik cihazlarda kullanılan bütün diğer yazılımlar ile donanımların yönetilmesi amacıyla geliştirilmiş bir çeşit yazılımdır. Örnek olarak android, IOS veya bilgisayarlarda kullandığımız Windows gibi işletim sistemleri sonuç olarak birer yazılım örneğidir.
- Sunucular
Yazılım geliştirmede meydana gelen gelişmeler ve yazılım türlerinin ortaya çıkışı bu sistemlerin birbiri arasında etkileşimi sağlamayı zorlaştırmıştır. Bu nedenle bu etkileşimi en kolay şekilde gerçekleştirmek için sunucular oluşturulmuştur. Sunucular da nitelikleri itibariyle bir çeşit yazılım olarak tabir edilirler.
- Hizmet Programları
Günümüzde sık kullanılan yazılım türleri arasında hizmet programları yer almaktadır. Yazılım geliştirme denildiği zaman da ilk olarak akıllara gelen yazılım türü hizmet programlarıdır. Örneğin bilgisayarımızda kullandığımız ofis uygulamaları veya cep telefonlarımızda kullandığımız whatsapp gibi uygulamalar hizmet programlarına birer örnek teşkil eder.
Yazılım Geliştirme Süreçleri
Web sitesi tasarımı, özel yazılım geliştirme, uygulama geliştirme gibi kodlamaya dayalı tüm faaliyetler belirli bir süreç dahilinde işlemektedir. Yazılım geliştirme süreçleri de belirli aşamalardan geçerek tamamlanmaktadır. Aydın web tasarım firmamızda yazılım geliştirme süreçlerinde takip ettiğimiz aşamalar genel hatları ile aşağıdaki gibidir.
İhtiyaçların Belirlenmesi
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi yazılımların geliştirilmesi bir ihtiyaç doğrultusunda ortaya çıkmaktadır. Dünya genelinde kullanılan yazılım türleri de dikkate alındığında hemen hemen sayısız yazılım vardır. Ancak her yazılımın bizim ihtiyaçlarımızı karşılaması olanaksızdır. Bu nedenle yazılım geliştirmeye başlamadan önce yazılımdan beklentilerimizin tam olarak tespit edilmesi gerekir.
Planlama
Yazılım geliştirme süreçlerinin ikinci adımı ise planlamadır. Bu aşamada daha önce belirlenen ihtiyaçları karşılayabilecek yazılım türünün tespit edilmesi, bu ihtiyaçları karşılayabilecek kodlama diline karar verilmesi gibi ön hazırlıklar yapılmaktadır.
Tasarım
Yazılım geliştirme işlemleri sadece kodlamalardan ibaret değildir. Bunun yanında görsel veya kullanılacak işlevlerin tam olarak tespit edilerek bu doğrultuda kodlama aşamasına geçilmesi gerekmektedir.
Kodlama
Yukarıda aşamalar tamamlandıktan sonra belirlenen ihtiyaçlar ve tasarım doğrultusunda uygun yazılım dili kullanılarak kodlama aşamasına geçilmektedir. Yazılım geliştirme süreçlerinin en uzun ve önem gerektiren aşaması kodlama aşamasıdır. Bu aşamadaki bir hatalar yazılımımızın hiç çalışmayacağı, doğru çalışmayacağı ya da belirlemiş olduğumuz isteklerimize cevap vermeyeceği sonucunu doğurabilir hatalardır.
Test Aşaması
Yazılım geliştirme süreçlerinin en son aşamasıdır. Test aşamasında kodlamış olduğumuz yazılımın tam olarak ve sorunsuz bir şekilde çalışıp çalışmadığı baştan sona kontrol edilmektedir. Bu aşamada herhangi bir hata veya sorun tespit edilmesi halinde gerekli düzenlemeler yapılarak ikinci bir teste tabi tutulmaktadır.
Yazılım Geliştirmede Dikkat Edilmesi Gerekenler
Görüldüğü gibi yazılım geliştirme birbirinden farklı ve önemli süreçleri kapsamaktadır. Öncelikle yukarıda belirtmiş olduğumuz süreçlerinin sırası ile takip edilmesi başarılı sonuç almamız için en önemli etkendir. Ayrıca her yazılım türü için farklı kodlama dillerinin kullanılması gerektiği durumlar bulunur. Bu nedenle bu aşamaların başında geliştirmek istediğimiz yazılıma uygun kodlama dilinin belirlenmesi oldukça önemlidir.
Yazılım Geliştirmede Kullanılan Kodlama Dilleri
Önceleri oldukça kısıtlı olan kodlama dilleri günümüzde oldukça artmıştır. Her geçen günde kodlama dillerinin arasına bir yenisi eklenmektedir. Bu gün itibariyle dünya genelinde 300’e yakın kodlama dili kullanıldığı bilinmektedir. Ancak yıllardır kullanılan ve eskiyeceğini düşünmediğimiz yazılım geliştirmede kullanılan kodlama dilleri ise genellikle aşağıdaki gibidir.
- Javascript
- Java
- C
- C#
- C++
- Python
- PHP
- Pascal
- Basic
Sık Sorulan Sorular
Yazılım Geliştirmek İçin Ne Yapmalıyım?
Öncelikle yazılım geliştirme konusunda gerekli eğitimlerin alınması gerekmektedir. Bu eğitimler üniversite düzeyinde olabileceği gibi bu konuda özel olarak verilen kurslar ile de mümkündür. Ancak yazılım konusunda kariyer hedefleri bulunan kişiler akademik anlamda bu eğitimleri almaları önemlidir.
Yazılım Geliştirici Nasıl Olunur?
Bu konuda eğitimlerin alınması ve sonrasında gerekli pratik eğitimlerin tamamlanması ile birlikte yazılım geliştirici olmak mümkündür. Ancak bu konuda en önemli husus tecrübe ve deneyimdir.
Yazılım Geliştirme Bölümleri Nelerdir?
Yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, robotik kodlama veya benzeri bölümler yazılım geliştirme bölümleri arasında sayılırlar.