Kurumsal yazılım işletme ve kuruluşların faaliyet alanları dikkate alınarak özel olarak geliştirilen uygulamalardır. Müşteri yönetimi, pazarlama ihtiyaçları, ödeme araçları ve benzeri mali işlemlerin gerçekleştirilmesine yönelik uygulamalar kurumsal yazılımlara örnek olarak gösterilebilir.
Son yıllarda yazılım türleri arasında kurumsal yazılımlar önemli bir yere sahiptir. Bir çok nedene bağlı olarak her geçen gün bu tür yazılımlara duyulan gereksinim de artmaktadır.
Kurumsal Yazılımların Önemi
Kurumsal uygulamalar genellikle iş kolaylığı amacı ile yapılmaktadır. Bunların dışında bu tür yazılımların kullanılması işletme ve kuruluşlar için önemlidir. Yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde Aydın web site yazılım firmamızın gözlemlemiş olduğu kurumsal yazılımların önemini aşağıdaki gibi sıralamamız mümkündür.
- Rekabet gücünü arttırır.
- İşyeri verimliliğini artırır.
- Müşteki ilişkilerinin daha iyi olmasını sağlar.
- Hız ve zaman kazandırır.
- Hata yapılma riskini en aza indirir.
- Mobil cihazlara entegre edilebilmesi nedeniyle kullanım kolaylığı sağlar.
Kurumsal Yazılım Türleri
Kurumsal uygulamalar da kullanım alanı ve nitelikleri göz önüne alındığında diğer yazılım türleri gibi farklı kategorilerde incelenmektedir. En sık gereksinim duyulan kurumsal uygulamalar ve özellikleri ise aşağıdaki gibidir.
ERP Yazılımlar
Daha çok işletmelerdeki bulunan farklı departmanlar arasındaki bilgi akışının hızlandırarak kolaylaştırmak amacı ile yapılan yazılımlardır. Faaliyet alanındaki iş süreçlerini birbirine entegre edilmesi ile oluşturulur. En sık uygulama alanları ise finans ve muhasebe ile satış veya satın alma gibi fonksiyonları yerine getirme amacı ile hazırlanmış kurumsal uygulamalardır.
CRM Yazılımlar
En sık kullanım alanları müşteri ilişkileridir. Bu müşteri ilişkilerine pazarlama, e-ticaret veya müşteri verilerinin oluşturulması örnek gösterilebilir. Günümüzde kurum web sitesi üzerinden e-satış yapılabilme olanağını tanıyan uygulamalar CRM yazılımlara en bilinen örnektir.
SCM Yazılımları
Kurumsal yazılımlar arasında en sık kullanılan yazılım türü SCM yazılımlarıdır. Bir çeşit ürün yönetim sistemi olarak kullanılan yazılımlara SCM yazılımı denilir. Stok takibi, satış, üretim ve depolama gibi uygulamalar SCM yazılımlara birer örnektir.
HRM Yazılımları
Daha çok 30 veya daha üzeri personelin çalışmış olduğu iş yerlerinde personelin özlük durumu, görevleri, izin veya ücret bilgileri HRM yazılımları sayesinde daha sağlıklı bir şekilde kayıt altına alınmaktadır.
DMS Yazılımları
Doküman yönetim sistemi olarak da adlandırılan DMS yazılımları, iş ortamında kullanılan bilgi ve dokümanların sağlıklı ve güvenilir bir şekilde ilgililere ulaştırılması ve depolanması amacı ile oluşturulmuş yazılımlardır. Özel kuruluşlar ile kamu kurumlarında da DMS yazılımları sık kullanım alanına sahiptir.
Proje Yönetimi Yazılımları
Proje yönetimi yazılımları ise yukarıda belirtmiş olduğumuz diğer yazılım türlerinin bir çoğunu içerisinde barındıran yazılımlardır. Maliyet yönetimi, bütçe veya ürün yönetimi gibi konularda kolaylık sağlamaktadır. Kurumsal yazılımların bir çocuğu zaman zaman proje yönetimi yazılımı olarak da adlandırılmaktadır.
Kurumsal yazılım olarak verebileceğimiz örnekleri çoğaltmak mümkündür. Niteliklerini tümüyle göz önüne aldığımızda bir çeşit özel yazılım olarak tabir edilebileceklerdir. Özel yazılım geliştirme konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak için Aydın web tasarım sitemizdeki “özel yazılım geliştirme” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz. Yukarıda belirtmiş olduğumuz yazılım türlerinden başka iş zekası yazılımları veya finansal yönetim yazılımları sık kullanılan kurumsal yazılımlar arasında yer alır.
Kurumsal Yazılım Geliştirme Süreçleri
Diğer yazılım türlerinde veya web tasarım işlemlerinde olduğu gibi kurumsal uygulama geliştirme süreci de belirli bir plan ve programlama dahilinde ilerlemektedir. Kurumsal uygulamalar daha çok belirli ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirilen yazılımlardır. Bu nedenle ihtiyaçlarımızın eksiksiz ve tam olarak belirlenmesi önemlidir. Yazılım geliştirme aşamalarından olan planlama aşaması bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli aşamadır.
Kurumsal Yazılım Geliştirme Hizmetinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Web site tasarımı, özel yazılım geliştirme veya kurumsal yazılım geliştirme kodlama bilgisi gerektiren işlemlerin tümü belirli bir tecrübe gerektiren konulardır. Bu nedenle kurumsal uygulama hizmeti alınmadan önce bu konudaki yetkinliğin sorgulanması gerekir. Kodlama tüm alanlarda olduğu gibi kurumsal uygulama geliştirme de hata kaldırmayacak bir konudur.
Bu konuda değinmek istediğimiz son husus ise geliştirilecek olan uygulamanın mobil uyumluluğudur. Bu gün bir çok dijital işlemlerimizi mobil telefon aracılığı ile yerine getiririz. Bu nedenle geliştirilecek kurumsal uygulamanın mobil uyumlu olmasını talep etmemiz faydalıdır.
Kimler Kurumsal Yazılım Hizmeti Sunar?
Bu tür hizmeti sunan kuruluşlar genellikle web yazılım şirketidir. Aydın web yazılımda bu şirketlerden sadece birisidir. Özel yazılım geliştirme işlemlerinden başka, web tasarım, mobil uygulama geliştirme, web sitesi kurulumu, e ticaret sitesi kurulumu veya kurumsal web sitesi kurulumu yazılım şirketlerinin sunmuş olduğu diğer hizmetler arasında yer alır.