Son yılların trend web sitesi türleri arasında E-Ticaret siteleri yer almaktadır. Buna bağlı olarak Aydın web yazılım firmamızda, E-Ticaret sitesi nasıl kurulur? Veya E-Ticaret sitesi kurmak için neler gerekir gibi sorularla sıkça karşılaşmaktayız.
Diğer web sitesi tasarımı, web sitesi kurulumu veya benzer şekildeki web sitesi işlemlerinden oldukça farklı olduğunu söyleyebiliriz. İçerisinde ödeme yöntemleri veya kargo entegrasyonları gibi bir çok hizmet barındırmaktadır. Bu nedenle web tasarım konusunda ayrı bir uzmanlık alanı gerektirdiğini söylememiz yanlış olmayacaktır.
E-Ticaret Sitesi Nedir?
En kısa tanımı ile E-Ticaret sitesi dijital dünyadaki işletmemizdir. Toptan veya perakende olarak sanal ortamdaki müşterilerimize sunmuş olduğumuz ürün ve hizmetlerin bulunduğu alanlar E-Ticaret siteleri olarak adlandırılır. Bu gün en basit alışveriş ürünler dahi E-Ticaret siteleri sayesinde kısa sürede kapımıza kadar ulaştırılmaktadır.
E-Ticaret siteleri günümüzde bir çok kişi ek gelir kaynağı olurken, kimileri içinde ciddi gelir kaynakları haline dönüşmüştür. Bu gün bir çok kurumsal işletmeler gelirlerini arttırmak için ayrıca E-Ticaret sitesi kurulumu da yaparak daha fazla müşteri potansiyeline sahip olmaktadırlar.
E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur, Hangi Aşamalardan Oluşur?
E-Ticaret sitesi kurulumundan önce yapmamız gereken ve başarıya ulaşmamızda etkili olabilecek değinmek istediğimiz birkaç önemli nokta vardır. Her web sitesinde olduğu gibi E-ticaret sitesinin de kurulumunda kendisine has aşamaları vardır. Bu aşamaları aşağıdaki gibi sıralamamız mümkündür.
Hedef Kitle Seçimi
Diğer web sitesi türlerinde de genellikle ilk aşama hedef kitle seçimidir. Ancak E-Ticaret sitesi kurmak isteyenler muhtemelen hangi konuda veya ne satacakları konusunda karar vermişlerdir. Bu konuda herhangi bir fikriniz yok ise E-Ticaret sitesi kurulumunun diğer aşamalarına geçmeden önce en azından sektörel bazda da olsa bir karar vermemiz başarılı olmamızı sağlayacaktır.
Alan Adı Seçimi
Tüm web sitesi türlerinde önemli olmakla beraber alan adı seçiminin E-Ticaret sitelerinde daha fazla önemi vardır. Genellikle akılda kalıcı, alışveriş ve ticaret ile alakalı domain isimleri seçimi veya bir markamızı yansıtan alan adı seçimi bu alanda daha kullanışlı olacaktır.
E-Ticaret Sitesi Altyapı Seçimi
E-Ticaret sitesi kurulumunda en önemli aşama alt yapı seçimidir. Faaliyet alanına göre veya işletmenin büyüklüğüne göre bir seçim yapmak daha avantajlı olacaktır. Bu konuda destek almanız daha faydalı olacaktır.
E-Ticaret Sitesi Tasarımı
E-Ticaret sitesi tasarımı en önemli aşamadır. Seo uyumlu bir web sitesinde olabilecek tüm özellikler E-Ticaret sitelerinde de bulunmalıdır. Mobil uyumluluk ise bu konuda en önemli unsurdur. Mobil uyumlu E-Ticaret sitesi sayesinde müşteri sayımız kat ve kat artacağından tasarımımızın mutlaka mobil uyumlu olmasına dikkat etmeliyiz.
Bunun dışında tasarımımızın görsel olarak bir uyum içerisinde olması kullanıcıyı yormayacak eklentilerin olması gerekir. Tüm web sitesi türlerinde olduğu gibi görsel uyumluluk E-Ticaret sitelerinde de ön plana çıkmaktadır.
Tasarım sırasında ürünlerin kategoriler halinde ayrı sayfalar halinde gösterilmesi gerekir. Ayrıca her bir ürün için müşteri puanlaması şeklinde eklentiler yüklenmesi ile daha başarılı sonuçlar elde edebiliriz.
İçeriklerin Belirlenmesi
Web sitelerin arama motorlarınca tanınması genel olarak içerik yönetimi ile mümkündür. Bunun için pazarlamasını yaptığımız veya satmış olduğumuz ürünleri tanır içeriklerin web sitemizde yer alması zorunludur. Bu içerikler görsel veya video şeklinde olabileceği gibi yazınsal olarak metin şeklinde de olabilir. Önemli olan bu içeriklerin Seo uyumlu olmasıdır.
Ödeme Yöntemlerinin Entegrasyonları
E-Ticaret siteleri kapıda ödeme şeklinde olabileceği gibi elektronik ödeme şeklinde de olabilir. Bunun için güvenilir ve resmiyeti kanıtlanmış elektronik ödeme sistemlerinin web sitemize entegre edilmesi gerekir.
Kargo Şirketlerinin Entegrasyonu
Satış sonrasında ürünlerin alıcıya ulaştırılması için kargo şirketleri ile sitemiz arasında entegrasyon sağlanması yapılmalıdır. Bu sayede müşteri satın almış olduğu ürünün nakliye sürece hakkında detaylı bilgi sahibi olacaktır. Ayrıca kargo şirketlerinin entegrasyonu sitemizin güvenirliliği açısından önemlidir.
Sosyal Medya Hesapları
E-Ticaret sitelerinin etkileşim içinde bulunduğu alanların başında sosyal medya hesapları gelir. Bu nedenle müşteri kitlemizi artırmak için web sitemize sosyal medya hesaplarımızı da entegre etmemiz gerekir.
Canlı Destek Eklentileri
Müşterilerimize satmış olduğumuz ürünler hakkında canlı destek üzerinden kesintisiz olarak hizmet vermemiz gerekir. Bu nedenle bu gibi eklentilerin E-Ticaret sitemizde bulunması bizlere büyük bir avantaj sağlar.
Yasal Zorunluluklar
Tüm web sitelerinde bulunması gereken bir takım yasal olarak bulunması gereken metinler bulunmaktadır. Bu sözleşmelerin ayrıntılı bir şeklide ayrı sayfalar halinde web sitemizde yer alması gerekir. Özellikle E-Ticaret siteleri için “mesafeli satış sözleşmesi” şeklinde bir sözleşmenin konusunda uzman kişilerce hazırlanarak her alışveriş öncesi müşterinin onaylaması şeklinde gerekli ayarlamaların yapılması gerekir.
Arama Motoru Optimizasyonu
E-Ticaret sitesi nasıl kurulur ve aşamaları nelerdir konusunda yukarıda vermiş olduğumuz bilgilerden sonra yapmamız gereken son aşama ise sitemizi arama motorlarına tanıtmaktır. Buna uygulamada daha çok arama motoru optimizasyonu da denilmektedir. Sitemizin arama motorlarına tanıtılması halinde başarı elde etmemiz büyük oranda imkansızdır.
Sık Sorulan Sorular
E-Ticaret Sitesi Ne Kadara Mal Olur?
E-Ticaret sitesi kurulumu için genel bir maliyet çıkartmak mümkün değildir. Hosting seçimi, sitede kullanılacak ödeme yöntemleri, sitenin kapasitesi veya alt yapısına göre maliyeti değişmektedir. Buna rağmen orta ölçekli bir web sitesinin ilk kurulum aşamasında ortalama 7.500 – 10.000 TL bir maliyeti olduğunu söyleyebiliriz.
E-Ticaret Sitesi Kurmak İçin Neler Gerekir?
Fiziki olarak işletme kurmak için gereken tüm resmi belgeler E-Ticaret sitesi kurulumu içinde geçerlidir. E-Ticaret sitesi kurmak için gereken belgeleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
- İşletme Unvanı
- Mersis Numarası
- ETBİS Kaydı (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi)
- KEP adresi
- Ödeme kuruluşu ile yapılacak anlaşma
- Banka hesap bilgileri
- Altyapı sağlayıcı firma ile yapılan anlaşma