Özel yazılım geliştirme, işletme ve kurumların ihtiyaçlarını karşılamak ve rekabet avantajını ellerinde tutmak amacıyla gerçekleştirilen tasarımların bilişim sistemlerine uyarlanmış halidir. Farklı ihtiyaçlar doğrultusunda hazırlanmış sayısız uygulama ve yazılım bulunmaktadır. Ancak bu tür hazır yazılımlar her zaman ihtiyaçlarımıza cevap verecek özellik ve nitelikte değillerdir. İhtiyaçlarımızı tam olarak karşılayabilecek projelerimize uygun yazılımlar ancak özel yazılım geliştirme ile çözüme kavuşturulmaktadır.

Aydın web yazılım geliştirme olarak sizlere özel yazılım ve web sitesi tasarımı konusunda sınırsız çözüm üretebileceğimizden kuşkumuz yoktur.

Özel Yazılım Geliştirme Nedir?

Kişisel kullanım veya iş hayatındaki faaliyetlerini daha hızlı ve güvenilir şekilde yerine getirmeleri için bu gereksinimlere uygun bir şekilde uygulama ve yazılım tasarlama işlemi özel yazılım geliştirme olarak adlandırılmaktadır. İhtiyaçlara tam olarak cevap verebilecek şekilde tasarlarmış olduğundan hazır yazılımlara göre özel yazılımlar daha fazla tercih sebebi olmaktadır.

Özel Yazılım Nasıl Geliştirilir?

Yazılım geliştirme birbirinden farklı ve önemli aşamalara tabidir. Bu aşamaları aşağıdaki gibi sıralamamız mümkündür.

Saptama

Yazılım geliştirme sürecinin ilk aşaması olduğu gibi en önemli aşaması olduğunu da söyleyebiliriz. Öncelikle yazılımdan beklentiler ve ihtiyaçların tespit edilmesi gerekmektedir. Özel yazılım geliştirmenin en önemli amacı da zaten bu ihtiyaç ve beklentilerin karşılanması olmasıdır. Bu aşamada gereksinimler tam olarak tespit edilmediği takdirde diğer yazılım geliştirme aşamalarının sağlıklı olarak ilerlemesi olanaksızdır. Bu nedenle ihtiyaç ve gereksinimlerin saptanması sırasında talepte bulunan ile yazılım uzmanları yoğun bir koordine içerisindedirler.

Yazılım Kodlama Diline Karar Verme

Yukarıda belirtmiş olduğumuz ihtiyaçların eksiksiz olarak tespit edilmesinden sonra bu ihtiyaçlara cevap verebilecek kodlama dili hakkında karar verilmektedir. Bu konuda yazılımcılar için bir çok alternatif bulunmaktadır. Ancak her kodlama dilinin her ihtiyacımıza cevap vermesi olanaksızdır. Bu nedenle doğru kodlama dili konusunda karar vermek gerekmektedir. Bu konuda karar verilirken ayrıca yazılımımın performansı, boyutları ve güvenliği de ön plandadır.

Kodlama Aşaması

Özel yazılım geliştirme aşamalarının tümü göz önüne alındığında kodlama aşamaları en uzun sürece sahip aşamadır. Yazılımın görsel olarak tasarlanması da kodlama aşamasında gerçekleşmektedir. Bu nedenle kodlama bilgisi kadar tasarım konusunda da yetkin kişilerce yapılması gerekmektedir.

Test Aşaması

Özel yazılım geliştirme işlemlerinin son aşamasıdır. Yapılan kodlama işlemlerinin ilk olarak belirlenen ihtiyaç ve gereksinimlere uygun olarak yapılıp yapılmadığı test edilir. Ayrıca yazılımın sorunsuz şekilde çalışıp çalışmadığı, kodlamalarda herhangi bir hata bulunup bulunmadığı detaylı olarak kontrol edilmektedir. Gerektiğinde oluşturulan yazılın siber güvenlik açısından herhangi bir risk barındırıp barındırmadığı da ayrıca test edilmektedir.

Bu konuda belirtmek istediğimiz son önemli husus ise; Teknik destektir. Yazılımın yukarıda belirtilen aşamaların takip edilerek geliştirilmesinden sonra bu konuda gerekli teknik desteğin verilmesi önemlidir.

Kimler Özel Yazılım Geliştirebilir?

Özel yazılım geliştirme son yılların popüler meslekleri arasında yer almaktadır. Bu konuda teorik eğitimler kadar pratik eğitimlerde önemli bir yere sahiptir. Ancak en önemli husus tecrübedir. Elbette ki teorik eğitimler olmaksızın tecrübe de tek başına yazılım geliştirme için yeterli değildir. Yazılım geliştirme konusunda en etkili bölümler;

  • Yazılım Mühendisliği
  • Bilgisayar Programcılığı
  • Bilgisayar Mühendisliği
  • Yazılım Geliştirme
  • Web Tasarım ve Kodlama

Bu bölümlerden mezun olan kişiler yazılım geliştirme konusunda daha yetkin kişilerdir. Bunların dışında ise online eğitim veren uygulamalar sayesinde teorik eğitimlerin alınması mümkündür. Ancak yazılım geliştirme konusunda kariyer hedefleri bulunan kişiler için akademik eğitimin zorunlu olduğunu söyleyebiliriz.

Özel Yazılım Geliştirmede Kullanılan Kodlama Dilleri

Özel yazılım geliştirme konusunda sadece bir programlama diline hakim olmak zaman zaman yeterli olmayacaktır. Yukarıda yazılım geliştirme aşamalarında da belirttiğimiz gibi farklı programlama dillerine hakim olmak gerekmektedir. Son yıllardaki popülerliliklerini de göz alarak yazılım geliştirme konusunda kullanılan kodlama dillerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  1. Python
  2. Java
  3. Javascript
  4. C++
  5. C#
  6. PHP
  7. Kotlin

Sık Sorulan Sorular

Yazılım Geliştirme Nedir?

Kişi veya kuruluşların ihtiyaçları göz önüne alınarak bu konuda gerçekleştirilen süreçler yazılım geliştirme işlemlerini kapsar. Bu uygulamalar, bilgisayar ortamında çalışabileceği gibi, mobil veya web uygulama olarak da gerçekleşmektedir.

Özel Yazılımlara Neden İhtiyaç Duyulur?

Daha önce de belirttiğimiz gibi, hali hazırda tasarlanmış ve kullanılan uygulama ve yazılımlar tüm ihtiyaçlarımızı karşılayacak nitelikte değillerdir. Buna bağlı olarak özel olarak tasarımlara ihtiyaç duyulmaktır. Bu nedenle zaman zaman kişiler veya işletmeler özel yazılım geliştirme konusunda destek alma ihtiyacında bulunurlar.

Özel Yazılım Geliştirme Maliyetleri

Özel yazılım geliştirme, herhangi bir işletmenin ihtiyaçları dikkate alınarak tasarlama sürecidir. Yazılım geliştirme konusunda bu ihtiyaçlar göz önüne alınarak bir maliyet çıkartılmaktadır. Bu nedenle her yazılımın programlama süreci farklı olması nedeniyle genel bir miktar belirtmemiz yanlış olacaktır. Örneğin herhangi bir yazılımı geliştirme sürece 5 – 10 gün sürebileceği gibi;  3- 5 ay sürebilecek yazılım geliştirme işlemleri de olabilir. Bu konuda yazılım şirketleri ile irtibata geçilmesi daha sağlıklıdır.