Robotik kodlama özellikle gelişim çağındaki çocukların becerilerini test etmesine ve davranışlarını kontrol etmesine imkan tanımaktadır. Bunun dışında yazılım geliştirmeye atılan ilk adım olduğunu da söyleyebiliriz. Öğrencilerin özellikle genç yaşta yazılım mühendisliğine olan becerisinin test edilmesinde önemli bir yere sahiptir.
Bunun dışında geleceğin meslekleri arasında sayılan bilişim ve teknolojili alanında kişinin gelişimine katkı sağlar. Bu da genç yaşta rekabette ve kariyerde bir adım önde olmamıza imkan tanır.
Robotik Kodlamada Neler Öğrenilir?
Yazılım ve kodlama öğrenmenin başlıca amacı kariyerdir. Ancak özellikle robotik kodlama bu konuda diğer yazılım dillerinden ayrılır. Kodlama eğitiminden başka öğrencilere bir takım farklı kazanımlar sağlamaktadır.
Kodlama Konusunda Temel Bilgiler
Yazılım ve kodlama tüm alanlarda insan yaşamına yön verecek ölçüde yerleşmiş durumdadır. Bu nedenle temel seviyede de olsa kodlama konusunda bilgi sahibi olmak meslek seçiminde çocuklarımıza daha yol gösterici olacaktır.
Problem Çözme Yeteneklerinin Geliştirilmesi
Robotik kodlamanın en etkili kazanımlarından birisi kişide problem çözme yeteneklerinin kazandırılmasıdır. Belirli sorunlar karşısında nasıl davranmaları gerektiği mantıksal stratejik düşünme ile bu sorunların üstesinden nasıl gelineceği gibi konularda beceriler kazandırmaktadır.
Yaratıcı Düşünme Becerilerinin Gelişmesi
Tüm kodlama işlemlerinde olduğu gibi robotik kodlama da büyük ölçüde tasarım yeteneklerine dönük eğitimler de içerir. Bu öğrencilerin tasarım yönünün keşfedilmesine ve geliştirilmesine katkı sağlamaktadır.
Ekip Çalışması
Yazılım geliştirme sürecinde ve kodlamada çoğu kez ekip çalışması daha başarılı sonuç alınmasını sağlamaktadır. Bu nedenle kodlama eğitimleri ve pratik çalışmaları sırasında öğrencinin ekip ile uyumlu bir şekilde çalışması sağlanarak iş yaşamına daha çabuk adapte olmasına sağlayacaktır.
Robotik Kodlama Eğitimleri Nereden Alınır?
Giderek yaygınlaşan teknolojilerden olması nedeniyle kodlama eğitimleri için bir çok alternatifimiz vardır. İlk olarak ilkokul öğrencilerine yönelik gelişim sürecine katkıda bulunmak için başlayan eğitimler artık adeta bir meslek kolu haline gelmiştir. Diğer kodlama eğitimlerinde olduğu gibi bu kodlama çalışmalarına da temelden başlamak faydalıdır.
Online eğitim veren sistemler ve yazılı dokümanlar ve bu konuda okul ortamındaki dersler eğitimin başlangıcı sayılır.
Robotik Kodlama Eğitim Süreci
Aşağıda belirtmiş olduğumuz eğitim adımlarına göre hareket edilmesi, robotik kodlama eğitimlerinin daha sağlıklı ilerlemesine zemin hazırlar.
Temel Kodlama Eğitimleri
Her konuda olduğu gibi kodlama eğitimlerine de temelden başlanması gerekir. Temel bilgilerin eksiksiz olarak tamamlanmaması halinde kişinin herhangi bir konuda başarılı olması olanaksızdır. Bu nedenle robotik kodlama eğitimlerine temel kodlama kavramlarının tam olarak öğrenilerek başlanması gerekir. Bu temel kodlama kavramları;
- Fonksiyonlar
- Değişkenler
- Döngüler
- Koşullu ifadelerdir.
Donanım ve Cihazları Tanıma
Bilindiği gibi robotik kodlama daha çok geliştirilen yazılımlar sayesinde robotların nasıl tepki vereceğini ve neye göre davranacağını kontrol etmek amacı ile yapılır. Bu nedenle kodlamada kullanacağımız tüm donanımların ve cihazların tam ve eksiksiz olarak tanınması gerekir. Kodlama türüne göre cihaz seçimi bu konuda en önemli etkendir.
Pratik Uygulamalar
Belirli seviyede ulaşıldıktan sonra bu konudaki bilgilerin test edilmesi ve pekiştirilmesi amacıyla mutlaka pratik uygulamalara yer verilmesi gerekir. Bu uygulamalar sonucu başarısız olunması, teorik eğitimlerin eksikliğine işarettir. Bu nedenle pratik uygulamalardaki eksikliklerimizin tespit edilerek gerektiğinde bu konuda teorik eğitimlerin tekrar edilmesi veya daha uzman bir kişiden destek alınması gerekir.
Yazılım Şirketleri Robotik Kodlama Yapar Mı?
Bu alanda sık kullanılan yazılım dile python’dur. Python yazılım dilinin, diğer özel yazılım geliştirme alanlarında da kullanıldığını göz önüne alırsak yazılım şirketleri de sık sık bu alanda hizmet vermektedirler.
Sık Sorulan Sorular
Robotik Kodlama Çocuğa Ne Kazandırır?
Kodlama eğitimlerinin çocuğu kazanımları oldukça fazladır. En bilinen kazanımları ise aşağıdaki gibidir.
- Yaratıcı düşünme yetenekleri gelişir.
- Temel kodlama eğitimleri hakkında bilgi sahibi olur.
- Problem çözme teknikleri geliştirir.
- Ekip çalışmalarına kendisini hazırlar.
Robotik Kodlama Kaç Yaş İçin Uygun?
Bu konuda genel bir yaş belirtmek oldukça zordur. Genellikle eğitmenler tarafından öncelikle çocuğun bu konudaki yetkiliği ölçülerek karar verilmektedir. Ancak ortalama 6 – 7 yaşları ile 15 – 16 yaşlar arası kodlama eğitimlerine başlamanın uygun olacağı görüşündeyiz.
Robotik Kodlama Yazılım Mıdır?
Evet. Genel olarak amaç, uygulama teknikleri ve kullanım alanları düşünüldüğünde robotik kodlamalarda bir çeşit yazılım geliştirme sürecidir. Örneğin bu gün sık kullanılan yazılım dillerinden olan Python robotik kodlama konusunda da sık kullanılan bir yazılım dilidir.