Arma motorları tarafından web sitemizin kolayca fark edilip, rakiplerimize göre daha ön planda olmamız tam bir SEO uyumlu web tasarım ile mümkündür.
Sık kullanılan arama motorlarından olan google ile beraber diğer arama motorlarının bu konuda ortak olarak benimsemiş olduğu kriterler mevcuttur. Web tasarım işlemlerinde SEO ayrı bir öneme sahiptir. Sanılanın aksine sadece içeriklerimizin SEO uyumlu olması, SEO uyumlu web tasarımda yeterli değildir. Bunun yanında birbirinden farklı ve önemli bir çok kriter vardır. Aydın web tasarım olarak herhangi bir web sitesinin SEO uyumlu olup olmadığı konusunda arama motorlarının genel olarak benimsemiş olduğu kriterleri aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.
SEO Uyumlu Web Tasarım Kriterleri
Web Site İçerikleri Kalitesi
SEO uyumlu web tasarımın temel taşı içeriklerimizin kalitesidir. Kaliteli bir içerikten bahsedebilmek için bir çok farklı ölçüt bulunmaktadır. Arama motorlarının kabul gördüğü bu özelliklerinin tümüne aynı anda sahip olan bir içeriğin ancak SEO uyumlu olduğunu söylemek mümkündür. İçeriklerimizin SEO uyumluluğu konusunda da arama motorlarının temel olarak dikkat ettiği unsurlar ise aşağıdaki gibidir.
Özgünlük
Arama motorlarının bu konuda en çok üzerinde durduğu konu özgünlüktür. Web sitemizde yayınlayacağımız herhangi bir makale veya blog yazısı hatta haber içeriğinin başkaca web sitelerinden kopyala / yapıştır yöntemi ile sitemize aktarılması ile oluşturulan bir içerik için özgünlükten bahsetmek mümkün değildir.
Hatta çoğu kez yazılacak olan makalelerin rakip sitelerdeki halinin küçük değişiklikler ile web sitemizde yayına alınması durumunda dahi özgünlüğün dışına çıkmış sayılmaktadır. Bu durum okuyucu tarafından fark edilmesi güç olsada arama motorları tarafından kısa sürede fark edilmektedir.
SEO Uyumlu Web Tasarımda Anahtar Kelime
SEO uyumlu web tasarım sırasında anahtar kelime seçimi önemli bir yere sahiptir. Genellikle arama hacimleri yüksek ve rekabeti düşük anahtar kelimeler ile oluşturacağımız içerikler web sitemizin daha üst sıralarda yer almasını sağlayacaktır.
Anahtar KELİME YAMYAMLIĞINDAN KAÇININ!
Arama motorlarının önemle üzerinde durduğu bir başka konu ise içeriğimizde bulunan anahtar kelime sayısıdır. Sadece anahtar kelime kullanmak amacı ile yazınsal bütünlüğü bozan ve belirli bir oran üzerindeki anahtar kelime sayısı arama motorları tarafından “anahtar kelime yamyamlığı” olarak kabul edilmektedir. Buda içeriğimizin kalitesini düşürmektedir.
Konuyu bir örnek ile açıklamak gerekirse; arama motorlarının bu konuda kabul görmüş olduğu oran %2 ile %2,5 civarındadır. Örneğin 1000 kelimelik bir içeriğimizde bu sayı 20 – 25 kelime denk gelmektedir. Bu oranların üzerinde ve içeriğe uygun olmayan anahtar kelime yerleşimi SEO uyumlu web tasarım için uygun değildir.
Anahtar Kelime Dağılımı
İçeriğimizde kullanacağımız anahtar kelimelerin dağılımının tüm içeriğe orantılı olarak dağıtılması gerekir. Sadece bir paragrafta veya sadece bir başlık altında anahtar kelimeleri kullanmamalıyız. Bu anahtar kelimeleri; Anahtar kelime yamyamlığı yapmaksızın içeriğimize dağıtmamız gerekir. Bu anahtar kelimeleri aşağıda belirtmiş olduğumuz alt başlıklara da orantılı bir şekilde dağıtmalıyız.
Alt Başlık Kullanımı
Web sitesinde kullanacağımız makalelerde, bilimsel makalelerde olduğu gibi belirli bir akışa göre ilerlemektedir. Konunun anlam bütünlüğüne göre alt başlıklar üretmemiz de bir başka SEO uyumlu web tasarım kriteridir.
Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse;
Görüldüğü gibi başlıklar konunun içeriğine göre H1,H2,H3,H4 veya H5 gibi alt başlıklara ayrılarak ilerlemiştir. “SEO Uyumlu Web Tasarımda Anahtar Kelime” H4 başlığında iken, yine web sitesinde anahtar kelime ile ilgili olan “Anahtar Kelime Yamyanlığından Kaçının ve Anahtar Kelime Dağılımı” H5 başlığında yer almaktadır. Başka bir alanda bilgi vermekle devam edilen “Alt Başlık Kullanımı” başlığı ise tekrar H4 etiketine sahip hale gelmiştir.
Yapay Zeka Kullanılan İçerikler
Son yıllarda yapay zeka hayatımızın her alanında yer alır hale gelmiştir. Bunlardan birisi de yapay zeka destekli içeriklerdir. Her ne kadar bir çok bilimsel konuda yapay zeka bizlere yardımcı olmakta ise de; içerik üretiminde yapay zeka özgünlükten ve konu bütünlüğünden uzaklaşmaktadır.
Ayrıca artık arama motorları yayınlanan içeriklerin yapay zeka destekli olup olmadığı konusunda ayrım yapabilmektedir. Bu nedenle SEO uyumlu web tasarım için yapay zeka destekli içeriklerden kaçınmamız gerekir.
İçerik Uzunluğu
Genellikle arama motorlarının uzun içerikleri daha ön planda tuttuğu yönünde yanlış bir bilgi mevcuttur. Bunun tam aksine arama motorları kısa ve öz şekilde verilen bilgileri kaliteli içerik olarak algılamaktadır.
Örneğin 1000 kelimelik bir içerikte istenilen bilgiler tam ve eksiksiz olarak verilmesi halinde; Sırf makaleyi uzatarak binlerce kelime yazılan ve gereksiz bilgiler ile dolu içeriğe göre daha kaliteli içerik olarak nitelendirilebilmektedir. Bu nedenle içeriğimizin gereksiz bilgilere ve seçilen anahtar kelime ile ilgisiz bilgiler ile uzatılmaması gerekir.
Mobil Uyumluluk
Web siteleri ile etkileşimde cep telefonlarının bilgisayarların önüne geçmiş olması nedeniyle artık web sitesinin mobil uyumlu olarak tasarlanması; SEO uyumlu web tasarım kriteri olarak sayılmaktadır. Aydın web tasarım hizmetlerimizde bu nedenle mobil uyumluluğa gereken önemi vermekteyiz.
SEO Uyumlu Web Tasarımda URL Yapıları
Web sitemizde bulunan bütün yazılı içerikler ile sayfaların kendisine has özel bir URL adresi bulunmaktadır. Bu URL adresleri içeriğimizi veya sayfamızı özetleyecek şekilde yapılandırılması gerekir.
SEO Uyumlu URL Nedir?
Web tasarımda SEO uyumlu URL nedir? Sorusuna kısa bir örnek ile cevap vermek daha açıklayıcı olacaktır.
SEO Uyumlu Web Tasarımda İç ve Dış Bağlantılar
Web sitemizde bulunan içeriklere belirli anahtar kelimelere iç bağlantılar veya başkaca sitelere dış bağlantılar vermek arama motorlarının ilgisini çekecektir. Ancak bu bağlantıların yer yerinde kullanılması gerekir. Sadece arama motorlarının bu konuda ilgisini çekmek adına yapacağımız iç ve dış bağlantılar gereksiz olarak algılanacağından bu tür işlemlerden kaçınmak gerekir.
Sayfa Yüklenme Hızı
Son olarak belirtmek istediğimiz SEO uyumlu web tasarım kriteri ise web sitemizin veya herhangi bir web sayfamızın yüklenme hızıdır. Bu genellikle kullanmış olduğumuz hostingin sağlamış olduğu hizmete göre değişmektedir. Ancak web tasarımda kullanmış olduğumuz bir çok unsur da site hızına etki eder. Web sitemizin hızına etki eden unsurları ise aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
- Hosting
- Görsellerin boyutu ve türü
- Eklentiler ve Kodlama dili
- Tarayıcı ön bellek uygulamaları
WordPress SEO Uyumlu Mudur?
Günümüzde sık kullanılan içerik yönetim sistemlerinden birisi de wordpress’tir. Bu nedenle WordPress SEO uyumlu mudur? Gibi sorularla sıkça karşılaşmaktayız. Öncelikle belirtmek gerekirse herhangi bir web sitesinin seo uyumlu olup olmadığı konusunda kullanmış olduğu içerik yönetim uygulamasının fazlaca bir önemi yoktur.
Genellikle SEO uyumlu web tasarım için yukarıda belirtmiş olduğumuz kriterler göz önüne alınmaktadır. Ancak yine de wordpress’in SEO uyumlu olduğunu söyleyebiliriz. Web sitenizin SEO uyumluluğu konusunda destek almak için Aydın web tasarım sitemizdeki iletişim kanallarından gerekli desteği almanız mümkündür.