Günümüzde kişisel blog siteleri, ilan siteleri, kurumsal siteler, forum siteleri veya e-ticaret siteleri etkileşimde en sık kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır. Web sitesi kurulumunda nelere dikkat etmeliyiz?Konusunda bir araştırma yapıyorsanız muhtemelen bu konuda yeterince tecrübeniz bulunmamaktadır. Yazımızı sonuna kadar incelediğinizde web sitesi kurulumu sırasında en azından geriye dönüşü mümkün olmayan hataları başından önlemiş olacaksınız. İşte adım adım web sitesi kurulum aşamaları ve web sitesi türleri…

Hedef Kitle Seçimi

Web sitesi kurulumunda ilk aşama hedef kitlelerin seçimidir. Öncelikle bu konuda karar vermemiz ilerideki aşamaların daha sağlıklı ilerlemesi açısından önemlidir. Hedef kitle seçimi genellikle web sitesinde bulunacak içeriklerin bir çeşit yansımasıdır. Dünya genelinde farklı amaçlarla hazırlanmış milyonlarca web sitesi bulunmaktadır. Bu sitelerin birçoğu birbiri ile aynı amaç doğrultusunda hazırlanmış, içerik bakımından birbirinden farklı web siteleridir.  

Konunun daha anlaşılabilirliği açısından hedef kitle seçimini bir örnekle açıklayalım. Resim, müzik, sinema, fotoğrafçılık veya heykel gibi güzel sanatlarla iştigal bir kişinin; Teknoloji konusunda içerikler üretmesi için hazırlamış olduğu web sitesi bir süre sonra kendisine “sıkıcı” olarak gelecektir. Bu durumda web sitelerini başarısızlığa götüren en önemli unsurdur.

Genellikle web siteleri yapılarına göre web sitesi türleri ve içeriklerine göre web sitesi türleri olarak iki ana başlık altında incelenmektedir. Burada yani hedef kitle seçiminde ise içeriklerine göre web sitesi türleri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.

İçeriklerine Göre Web Sitesi Türleri

Web sitesi kurulumu sırasında hedef kitle seçiminde sizlere yol gösterebileceğini düşündüğümüz içerik bakımından web sitesi türlerini aşağıdaki gibi sıralamamız mümkündür.

Blog Web Siteleri

Genellikle içeriklerin çeşitliği bakımından herhangi bir kısıtlamaya tabi tutulmayan siteler blog web sitesi olarak tabir edilmektedir. Örneğin herhangi bir kişisel blog sitesinde “sağlık” konusunda içeriklere rastlayabileceğimiz gibi “hukuki” bir içerikle de karşılaşmamız olası bir durumdur. Blog web siteleri genellikle ilgili kişinin ilgi alanlarına yönelik içeriklerin yayınlandığı sitelerdir. Diğer web sitesi türlerine göre fazlaca bir teknik bilgiye gereksinim olmadan, kısa sürede ve blog web sitesi kurulumu tamamlanabilmektedir.

E-Ticaret Siteleri

Geçtiğimiz son yıllarda özellikle “pandemi” sürecinde dünya genelinde insanların alışveriş tercihleri de değişmiştir. Bu da E-Ticaret sitelerinde fark edilir bir artışa neden olmuştur. Bu gün fiziksel olarak ticaret ile uğraşan bir çok işletme ayrıca kendi E-Ticaret sitelerini oluşturarak daha fazla kitleye ulaşmayı hedeflemektedirler. Büyük ölçüde de başarılı olmaktadırlar. Ülkemizde Stoksuz satış, stoklu satış veya kendi el ürünlerini pazarlama amacıyla kurulmuş binlerce E-Ticaret siteleri mevcuttur.

Online ödeme sistemleri, kargo süreçleri, ve faturalandırma gibi farklı işlemlerin gerçekleştirildiği siteler olması nedeniyle web sitesi türleri arasında en karmaşık yapıya olan siteler E-Ticaret siteleridir. Bu nedenle bu konuda uzman kişilerden destek alınması gerekmektedir.

Kurumsal Web Siteleri

Kurumsal web sitesi faaliyet gösterilen alan başta olmak üzere; İşletmeye ait ürünler hakkında detaylı bilgilerin ve iletişim bilgilerinin yer aldığı sitelerdir. Bu gün bir çok işletme ve kurum müşterileri ile etkileşimde ve pazarlamada kurumsal web sitelerini kullanmaktadırlar. Sadece ve basit yapılarda olması nedeniyle web sitesi türleri arasında sık tercih sebebi olmaktadır. Yukarıda belirtmiş olduğumuz E-Ticaret sitelerinden en önemli farkı ise online olarak satışın yapılmıyor olmasıdır. Ancak kurumsal web siteleri üzerinden de gerekli düzenlemelerin yapılmasından sonra online alışveriş yapılması mümkün hale gelebilmektedir.

Forum Siteleri

Web sitesi türleri arasında sık tercih edilen bir başka tür ise forum siteleridir. Genellikle belirli konularda bilgi ve deneyim sahibi kişilerin online olarak bu bilgi ve tecrübelerini paylaştığı siteler forum sitesi olarak adlandırılır. Bu gün arama motorları sayesinde ulaştığımız bir çok bilgiye forum siteleri aracılığı ile de ulaşmamız mümkündür.

Haber Siteleri

Bilgiye ve habere ulaşmanın en kolay yolu artık haber siteleridir. Bir çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de haber sitelerinin kurulumu konusunda herhangi bir yasal kısıtlama bulunmamaktadır. Gerekli alt yapıların oluşturulmasından sonra dileyen herkes haber sitesi kurmakta özgürdür. Web sitesi kurulumunda nelere dikkat etmeliyiz? Şeklinde sorular yönelten kişilerin ise ilk olarak hedeflediği haber siteleri genellikle yerel haber siteleridir.

Ancak bu konuda bir hususu hatırlatmakta fayda görüyoruz. Haberler anlık ve güncel bilgiler içermektedir. Bu nedenle genellikle haber web sitesi kurulumu ve yönetimi yoğun uğraşlar gerektirmektedir. İnsanların asıl işi yanında haber sitelerini yönetmeleri pek mümkün olamayabilmektedir. Bu nedenle bu yoğunluğu dikkate alarak tercihlerinizi belirlemeniz faydalı olacaktır.

Görüldüğü gibi yukarıda belirtmiş olduğumuz web sitesi türlerinin sayısını arttırmak mümkündür.  

Yapılarına Göre Web Sitesi Türleri

Yukarıda sıralamış olduğumuz web sitesi türleri genellikle içerik bakımından bir ayrıma tabi tutulmuştur. Bunların haricinde ise web sitesi türleri yapılarına göre de farklı nitelikte olabilmektedir. Daha çok web sitesi kurulumunda nelere dikkat etmeliyiz? Sorusu bu aşamada ön plana çıkmaktadır.

Örneğin haber sitesi alt yapısı ile oluşturulmuş bir web sitesinde; E-Ticaret yapılması mümkün olmadığı gibi; Kurumsal web sitelerinde de forum sitelerinde olduğu gibi bir etkileşimin gerçekleşmesi oldukça zordur. Bu nedenle hedef kitleye uygun web sitesi veritabanının oluşturulması önemlidir. Uygulamada sıklıkla programlama diline göre web sitesi türleri olarak adlandırılmaktadır. Ancak biz konunun anlaşılabilirliği açısından yapılarına göre web sitesi türleri tabirini kullanmayı uygun görüyoruz.

Statik Web Siteleri

Herhangi bir veri tabanına gereksinim duyulmadan HTML ve HTM kodları sayesinde hazırlanmış web sitesi türüdür. En önemli avantajı hosting şirketinin zafiyetleri haricinde hacklenmesi zor, hatta imkansızdır. Ayrıca HTML kodlarının sık güncelleme gereksinimi de bulunmamaktadır. Bu statik web sitesi tercihlerini etkileyen en önemli unsur olsa da; Herhangi bir yönetim panelinin bulunmaması nedeniyle günümüzde fazla tercih edilmemektedir.

Dinamik Web Siteleri

Son yıllarda kullanım kolaylığı başta olmak üzere en fazla tercih edilen web sitesi türüdür. Statik web sitelerinin aksine veri tabanı kullanılarak hazırlanan web siteleridir. Veri tabanı kullanmalarına bağlı olarak yönetim paneline sahiptir. Web sitesi kurulumu sonrasında bu yönetim paneli sayesinde içerik yönetimi oldukça kolaydır. Genellikle;

  • – PHP
  • – Net
  • – ASP
  • – ASPX

Kodlama dilleri kullanılarak hazırlanmaktadırlar. Yazılım ve kodlama bilgisine yeterince sahip olmayanların bu tür web sitelerinin kurulumunu yapmaları çok zordur. Bu zorluk beraberinde bir takım riskleri de getirmektedir. Örneğin yukarıda belirtmiş olduğumuz kodların dizilimi sırasında bir güvenlik açığı bulunabilmektedir. Ya da herhangi bir hata geriye dönüşü oldukça zor sorunlarla karşılaşmamıza zemin hazırlamaktadır. Ayrıca bu güvenlik açıklıkları ve hatalar SEO’ya da etki eden unsurlar arasında yer almaktadır.

Web Sitesi Kurulumunda Alan Adı Seçimi

Web sitesi kurulumu aşamalarının diğer bir adımı da alan adı seçimidir. Bilindiği gibi farklı uzantılar hariç olmak üzere alan adları “eşsiz” olmak zorundadır. Örneğin; aydinwebsiteyazilim.com, alan adının ikinci bir kez veritabanı oluşturularak başka bir web sitesi olarak yayın yapması olanaksızdır.

Yukarıda içeriklerine göre web sitesi türleri başlığı altında belirtmiş olduğumuz web sitesi türleri adına uygun bir şekilde alan adı seçimi işlerimizi kolaylaştıracaktır. Bu alan adı seçimi genellikle faaliyet alanımızı veya işletme adımızı özetleyecek nitelikte olması faydalı olacaktır. Anlamsız, tutarsız veya alakasız bir alan adı seçimi arama motorlarında üst sıralarda yer almamıza rağmen; Kişilerin web sitesi ile etkileşiminde tercih sebebi olabilmektedir. Alan adı seçimi kısmen de olsa SEO’ya etki eden unsurlar arasında yer almaktadır.

Web Sitesi Kurulumunda Hosting Seçimi

Web sitesi kurulumunun son aşaması olarak hosting seçimi gelmektedir. Kendi sanal sunucumuzu kurabileceğimiz gibi mevcut hosting şirketlerinden sunucu kiralayarak bu işlemleri gerçekleştirmemiz mümkündür. Son yıllarda hosting şirketlerinde fark edilir bir artış gözlemlenmiştir. Herhangi bir resmi kaydı bulunmayan, web sitelerinin güvenliğine önem vermeyen hosting firmalarından kaçınmamız gerekmektedir. Bu nedenle bilindik firmaları ve yasal olarak faaliyet gösteren firmaları tercih etmeliyiz.

Web Sitesi Kurulumu Aşamaları

Aydın web tasarım ve yazılım olarak web sitesi kurulumu ve aşamalarını aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.

  1. Hedef Kitle Seçimi
  2. Web Sitesi Türü
  3. Alan Adı Seçimi
  4. Hosting Şirketi Seçimi

Whatsapp İletişim