Herhangi bir web tarayıcısı vasıtasıyla erişilerek kullanılan yazılımlar web tabanlı uygulama olarak adlandırılır. Web sitelerinde olduğu gibi web tabanlı uygulamalarda sunucu üzerinden faaliyet göstermektedir.

Diğer yazılım ve uygulamalar gibi web uygulamaların geliştirilmesinde de farklı yazılım dillerinin kullanılması mümkündür. Çalışma prensipleri ve uygulama alanları dikkate alındığında sıklıkla web tabanlı programlama veya web tabanlı yazılım olarak da adlandırılmaktadır. Kullanıcıya sağlamış olduğu kolaylıklar gözönüne alındığında günümüzde en sık kullanılan yazılım türleri arasında yer alır.

Web Tabanlı Uygulama Nedir?

En sık kullanılan web tarayıcılar arasında; Google Chrome, Firefox, Safari ve İnternet Explorer gelmektedir. İşte bu tarayıcılar kullanılarak erişilmesi mümkün olan her türlü yazılım, web tabanlı yazılım olarak adlandırılır.

İnternet kullanımının yaygınlaşması ile web tabanlı yazılımlara da yönelim her geçen gür artmaktadır. Kodlama ve geliştirilme aşaması büyük ölçüde diğer yazılım türleri ile benzerlik gösterir. Ancak buna rağmen yine de web tabanlı programlamanın de farklı yönleri vardır. Bazı durumlarda, Css, HTML ya da Java ve benzeri yazılım dilleri ile beraber daha çok dinamik programlamaya elverişli PHP ve ASP gibi programlara dileri de birlikte kullanılarak web uygulamalar geliştirilir.

Web Tabanlı Uygulama Geliştirme

İçinde bulunduğumuz son 5 – 10 yıl içerisinde yazılım, programlama ve otomasyon gibi meslek kollarına ihtiyaç dikkat edilir ölçüde artmıştır. Bu artış ile beraber programlama, yazılım, kodlama gibi alanlarda verilen eğitimlerde sıklaşmıştır.

Diğer yazılım türlerinde olduğu gibi web tabanlı uygulama geliştirmede bilgi, beceri ve deneyim gerektirir. Bu ise teorik eğitimler ile pratik eğitimlerin pekiştirilmesi ile mümkündür. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde detaylarını belirteceğimiz uygulama geliştirme aşamalarına geçilmeden önce mutlaka belirli seviyede de olsa kodlama ve kod dizilim hakkında bilgi sahibi olmamız gerekir.

Mobil uygulama geliştirme, özel yazılım geliştirme veya web site tasarım sırasında çoğu kez tek bir yazılım dili hakkında bilgi sahibi olmak yeterlidir. Buna karşılık web programlama sırasında birden fazla yazılım diline hakim olmamız gerekir. Bunun dışında web uygulamalar siber saldırılara en müsait uygulamalardır. Bu nedenle kısmen siber güvenlik ve siber saldırırla hakkında da bilgi sahibi olmamız daha nitelikle ve güvenli uygulama geliştirmemize imkan sağlayacaktır.

Web Tabanlı Uygulama Geliştirme Aşamaları

Web tasarım, mobil uygulama geliştirme, robotik kodlama veya özel yazılım geliştirme gibi tasarım ve kodlama bilgisi gerektiren tüm durumlarda olduğu gibi web uygulama geliştirilmesi sırasında da bir takım aşamalar bağlı kalmak önemlidir.

Bu aşamaların herhangi birisinin atlanması veya bu aşamada yapılması zorunlu işlemlerin yapılmaması uygulama veya yazılımımızdan istenilen verimi almamızı engelleyecektir. Benzer şekildeki diğer yazılım geliştirme işlemlerinde olduğu gibi web uygulama geliştirme sırasında;

  1. İhtiyaçların tespit edilmesi
  2. Planlama
  3. Tasarım
  4. Kodlama
  5. Test / Kontrol Aşaması

Gibi aşamalar bulunmaktadır. Web tabanlı uygulama geliştirme aşamaları ile yazılım geliştirme süreçleri büyük oranda aynıdır. Bu konuda daha detaylı bilgi sahibi olabilmek için Aydın web tasarım sitemizde bulunan “Yazılım Geliştirme Süreci” başlıklı yazımızı incelemenizde fayda vardır.

Web Tabanlı Uygulamalar Nerelerde Kullanılır?

Farkında olarak veya olmayarak günlük yaşantımızda, iş ortamında veya okullarda gün içerisinde bir veya birden fazla kez web tabanlı uygulama kullanmaktayız. Örneğin her gün milyonlarca kişinin onlarca kez ziyaret etmiş olduğu sosyal medya platformları web tabanlı uygulamalara birer örnektir.

Bunların haricinde iş ortamımızda kullandığımız otomasyon sistemleri veya muhasebe programları da web tabanlı programlara birer örnektir. Ayrıca kamu kurumları da günümüzde bir çok hizmeti yerine getirmekte web tabanlı yazılımları kullanırlar. Kamu kurularının kullanmış olduğu web tabanlı uygulamalara bilinen örnek Uyap bilişim sistemleri veya e-devlet uygulamalarıdır.

Sık Sorulan Sorular

Web Tabanlı Programlama Nedir?

Web tabanlı uygulamaların zaman zaman web tabanlı programlama olarak da anıldığını belirtmiştik. Her iki yazılım türü aynı olup aralarında bir fark bulunmamaktadır. Bazı durumlarda uygulama olarak anılırken bazı durumlarda da programlama olarak anılmaktadır. Geliştirme süreçleri, kullanılan yazılım dilleri ve kullanım alanları tamamen aynıdır.

Uygulama Türleri Nelerdir?

Mobil uygulama, web uygulama veya bilgisayarlarda kullandığımız her türlü yazılımları dikkate aldığımızda bu gün dünya üzerinde hemen hemen sayısız yazılım ve uygulama vardır. Bu uygulamaların geliştirilmesinde genellikle geliştirilme sürecinde kullanılan yazılım dillerine göre bir ayrım yapılır. Bunların haricinde kullanılan alanlarına göre de uygulama türleri vardır. Tüm bunları göz önüne aldığımızda genel olarak uygulama türleri aşağıdaki gibidir.

  1. Native Uygulamalar; Genellikle mobil cihazların sahip oldukları işletim sistemleri native uygulamalardır.
  2. Hibrit Uygulamalar; Tek seferde kodlanarak bir çok işletim sisteminde kullanılabilen uygulamalardır.
  3. Web Tabanlı Uygulamalar; Yukarıda da tanımını yaptığımız gibi internet tarayıcıları vasıtasıyla erişilen ve kullanılan uygulamalardır.

Web Tabanlı Uygulama Geliştirmek İçin Hangi Bölüm Okunmalıdır?

Web tabanlı uygulama geliştirmek veya benzeri şekilde başkaca yazılım geliştirmek için bir çok alternatif bulunur. Ancak bunlardan en etkili ve kariyer açısından daha avantajlı olan bölümler;

  • Bilgisayar Mühendisliği
  • Yazılım ve Kodlama Mühendisliği
  • Robotik Kodlama
  • Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama
  • Mekatronik Mühendisliği
  • Bilgisayar Programcılığı

Şeklindedir. Ancak bu ve benzeri bölümlerden mezun olmak sadece yazılım geliştirme için yeterli değildir. Bunun dışında tecrübe ve yeteri kadar deneyim sahibi olunması gerekir.