Web tasarımda içerik yönetim sistemleri, web sitemizde kullanacağımız içeriklerin, düzenlenmesinden, SEO ayarlamalarına kadar bir çok konuda bizlere kolaylılar sağlayan bir çeşit uygulamalardır.
Bilindiği gibi web sitelerinin en önemli unsuru içeriklerdir. Bu gün web tasarım konusunda herhangi bir temel bilgisi olmayan kişiler dahi web tasarımda içerik yönetim sistemleri aracılığı ile kolayca ve hatasız bir şekilde içerik yayınlama imkanına sahiptir.
Dünya genelinde web tasarımda içerik yönetim işlemlerinde kullanılan onlarca sistem bulunmaktadır. Aydın web tasarım olarak web tasarımda içerik yönetim sistemleri konusunda daha rahat karar verebilmeniz için en sık kullanılan içerik yönetim sistemleri hakkında sizler için bilgilerimizi paylaştık. Bu içerik yönetim sistemlerinin avantajları ile dezavantajlarını sizler için araştırdık. İşte web site tasarımında en sık kullanılan içerik yönetim sistemleri…
WordPress
Tahmin edebileceğiniz gibi ilk olarak değinmek istediğimiz içerik yönetim sistemi wordpresstir. WordPress web tasarımda kullanılan içerik yönetim sistemleri arasında 1. Sırada yer alır. En popüler içerik yönetim sistemi olmasına karşın wordpress avantajları olduğu kadar dezavantajları da vardır.
WordPress Avantajları
- Ücretsizdir.
- Mobil uyumlu web tasarım için idealdir.
- Geniş eklenti ve tema yelpazesi sunar.
- Kullanımı en kolay içerik yönetim sistemlerindendir.
- Bütün web site türleri için idealdir.
WordPress Dezavantajları
- WordPress içerik yönetim sisteminin en önemli dezavantajı siber güvenlik alanında görülür.
- Dahili bir yedekleme sistemi bulunmaz, ancak bu eksiklik çoğu zaman hosting firması tarafından sağlanabilir.
- Sık güncellemelere tabidir.
- Gerekli önlemler alınmadığı takdirde hız optimizasyonu sorunları ile karşılaşılabilir.
Joomla
Web tasarımda içerik yönetim sistemleri denildiğinde akıllara gelen bir başka sistem ise joomladır. Özellikle son yıllarda wordpress içerik yönetim sistemlerine rakip olabilecek niteliktedir.
Joomla Avantajları
- Ücretsizdir.
- Açık kaynak kodludur.
- Kullanımı kolaydır.
- SEO dostu bir içerik yönetim sistemidir.
- Siber saldırılara karşı oldukça güvenlidir.
Joomla Dezavantajları
- Teknik destek ve yardım olanağı kısıtlıdır.
- Performans sorunları ile karşılaşmak muhtemeldir.
- Güncellemelerin eksiksiz ve zamanında yapılması zorunludur.
- Eski MySQL ve PHP sürümlerinde çalışmamaktadır.
Shopify
Blog web sitesi, haber sitesi veya kurumsal web siteleri için kullanılmasa da e-ticaret siteleri için ideal olan bir içerik yönetim sistemidir. Daha çok e-ticaret sitesi sahiplerinin ürünlerini müşterilerine sergilemek amacı ile kullanılır. Bu özelliği sayesinde yukarıda belirttiğimiz joomla ve wordpress ile kıyaslanması mümkün değilidr. Ancak niteliği itibariyle shopify web tasarımda içerik yönetim sistemleri arasında yer alır.
Drupal
Çok sık kullanılmasa da drupal da web tasarımda içerik yönetim sistemleri arasında yer alır. Hemen hemen diğer içerik yönetim sistemleri ile benzer özelliklere sahiptir. Ancak karmaşık bir yapıya sahip olması nedeniyle web tasarıma yeni başlayanlar için önerilmez.
WordPress Mi Joomla Mı?
Web tasarımda içerik yönetim sistemleri konusunda vereceğimiz örnekleri çoğaltmak mümkündür. Ancak bu örnekleri ne kadar çoğaltsak da sonuç olarak içerik yönetim sistemleri joomla ve wordpress üzerine yoğunlaşmıştır.
Her iki içerik yönetim sistemlerini, Aydın web tasarım olarak ideal görüyoruz. Buna rağmen web tasarım işlemlerine yeni başlayan kullanıcılara wordpress önermekteyiz. Bunun en büyük nedeni teknik destek konusunda daha fazla alternatife sahip olmanızdır. Ayrıca wordpressi kullanım kolaylığı bakımından daha avantajlı buluyoruz. Bu nedenle wordpress mi Joomla mı sorusuna; WordPress olarak cevap verebiliriz.
Web Tasarımda İçerik Yönetim Sistemlerinin Sağlamış Olduğu Kolaylıklar
- İçerik yönetim sistemleri, içerik tasarımı ve yayınlanmasında bütün eklentileri sağlamış olduğundan kodlama bilgisi olmadan kolayca içerik oluşturabilmemiz mümkündür.
- SEO eklentileri sayesinde içeriklerimizin SEO uyumluluğunu kontrol edebilmemiz sağlanır.
- İçerik yönetim sistemleri kullanılarak yapılan bir web tasarım, diğer web tasarımlara göre daha güvenlidir.
- İçeriklerimizin güncellenmesi kolaydır.
- Sağlamış olduğu çoklu dil desteği sayesinde web site içeriklerini farklı dillerde yayınlama imkanına sahip oluruz.
Görüldüğü gibi içerik yönetim sistemleri çeşitli alanlarda bizlere kolaylıklar sağlar. Bütün bu kolaylıklar ile birlikte en önemli ortak özellikleri kullanım kolaylığıdır. Kodlama bilgisine gereksinim duyulan bir çok işlem, kodlamaya gereksinim olmaksızın içerik yönetim sistemleri sayesinde yerine getirilebilir.
İçerik Yönetim Sistemi Türleri
Kullanıcıların ihtiyaçlarına ve web sitesi türlerine göre farklı içerik yönetim sistemleri mevcuttur. Bu içerik yönetim sistemlerini özelliklerine göre aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Açık Kaynak İçerik Yönetim Sistemleri
En sık kullanılan ve kullanımı kolay olan içerik yönetim sistemleri açık kaynaklı içerik yönetim sistemleridir. Bu nedenle sık tercih sebebi olmaktadır.
- WordPress
- Joomla
- Drupal
Kapalı Kaynak İçerik Yönetim Sistemleri
Kapalı kaynak olmaları nedeniyle ve özelleştirme imkanları bulunmaması nedenleri ile fazlaca tercih sebebi olmazlar buna rağmen daha çok ücretli olarak hizmet verirler.
- Sitecore
- Adobe Experinence Maneger
SaaS (Bulut Tabanlı) İçerik Yönetim Sistemleri
İsminden de anlaşılacağı üzere bulut tabanlı olarak hizmet sunarlar. Genellikle E-ticaret sistemlerinde kullanılan içerik yönetim sistemleridir. Her geçen gün sayılar artsa da en sık kullanıma sahip olan içerik yönetim sistemleri ise aşağıdaki gibidir.
- Shapify
- Wix
- Squrespace
Başsız (Headless) İçerik Yönetim Sistemleri
Genellikle çok kanallı içerik sunumunda kullanılır. API’ler aracılığı ile sunulmuş olması nedeniyle web tasarım konusunda yeterli bilgiye sahip olmak gerekir. Başlangıç seviyesindeki web tasarım işlemleri için önerilmez.
- Strapi
- Contentful
- Prismic
Karma İçerik Yönetim Sistemleri
Diğer içerik yönetim sistemleri ile başsız içerik yönetim sistemlerinin sunduğu özelliklere sahip olması nedeniyle “karma” olarak adlandırılırlar. Web tasarım için ideal olmadıkları ve karmaşık yapıya sahip olmaları nedeniyle sık kullanım alanına sahip değillerdir.
- Magnolia
- Kentico Kontent
E-Ticaret Siteleri İçin İçerik Yönetim Sistemleri
E-Ticaret sitelerinde ürün tanıtımı ve yerleştirilmesi için kullanılan sistemler de ayrıca e-ticaret sitesi içerik yönetim sistemi olarak adlandırılır. Son yıllarda e-ticaret sitelerinin yaygınlaşması ile bu tür içerik yönetim sistemlerinde fark edilir bir artış gözlemlenmiştir.
- BigCommerce
- Magento
- PrestaShop
Sık Sorulan Sorular
CMS Açılımı Nedir?
CMS, İngilizce “Content Managemet System” kısaltılmış halidir. Türkçe karşılığı ise yukarıda örneklerini vermiş olduğumuz içerik yönetim sistemleridir.
İçerik Yönetim Sistemi Ne Amaçla Kullanılır?
İçerik yönetim sistemleri web sitemizde yayınlayacağımız yazısal metinleri veya e-ticaret sitelerinde kullanılan ürünlerin listelenmesinde veya müşterilere tanıtılmasında kullanılan sistemlerdir. Ayrıca içeriklerimizin SEO ayarlarını yapmamızda kullanılır.