Web yazılım bilgisayar, cep telefonu ya da tablet gibi cihazlarında kullandığımız uygulamalara benzemektedir. Öne çıkan en önemli farkı ise web yazılımların “web tabanlı” olarak geliştirilmesidir. Diğer yazılım ve uygulamalarda olduğu gibi web yazılımlarda uygulama alanlarına göre farklı kodlama dilleri ile oluşturulmaktadır. İnternet kullanımının yaygınlığı düşünüldüğünde gün içerisinde bir çok kez web uygulamaları kullanmaktayız. Örneğin şu anda gezinmekte olduğumuz Aydın web yazılım isimli sitemiz de web uygulamalara bir örnektir.

Web Yazılım Nedir Nasıl Çalışır?

İnternete erişmek için kullandığımız web tarayıcılar aracılığı ile erişilmesi mümkün olan her türlü uygulama web yazılım olarak adlandırılmaktadır. Benzeri uygulamalardan farklı olarak kullanıcılar ile yazılım orasındaki veri akışının internet üzerinden gerçekleştiriliyor olmasıdır.

En sık kullanılan web uygulamalarına örnek verecek olursak, sosyal medya uygulamaları, mobil bankacılık uygulamaları, e ticaret siteleri veya diğer web sitelerini gösterebiliriz.

Web Yazılım Geliştirme Süreci ve Adımları

Web site tasarımı, mobil uygulama geliştirme, e ticaret sitesi kurulumu ya da kurumsal web site tasarımı gibi bir çok işlem web uygulama kategorisi altında değerlendirilir. Tüm bu işlemlerin sağlıklı ve sorunsuz bir şeklide ilerleyebilmesi için bir takım kurallar ve prosedürler dahilinde gerçekleştirilmesi gerekir. Genellikle bu süreçlerin tamamı yazılım geliştirme süreci olarak adlandırılmaktadır. Aydın web tasarım olarak yazılım geliştirme süreçlerini aşağıdaki gibi özetlememiz mümkündür.

İhtiyaçların Belirlenmesi

Tüm yazılım geliştirme, web tasarım veya özel yazılım geliştirme gibi işlemlerin tamamının ilk aşamasıdır. Bir çok uygulama ve yazılım belirli ihtiyaçların yerine getirilmesi amacı ile kodlanırlar. Bu aşamada kodlanacak olan yazılımdan beklentilerimiz ve amaçlarımız tespit edilmektedir. İhtiyaçlarımızın tam olarak tespit edilememesi halinde web tasarım işlemimiz amaç hale gelecektir. Bu nedenle ihtiyaçların belirlenmesi yazılım geliştirmenin önemli aşamalarındandır.

Web Tasarım Aşaması

Bu aşamada daha çok web uygulamada kullanacağımız görseller veya içerikler konusunda ve uygulamada kullanacağımız eklentiler konusunda karar verilmektedir. Örneğin uygulamamızın açılış ekranı veya renkleri gibi daha çok görselliğe hitap eden nitelikler konusunda karar verilmektedir.

Kodlama Dili Hakkında Karar Verilmesi

Web yazılımın ilk aşaması olarak belirttiğimiz ihtiyaçların belirlenmesi kısmında karar vermiş olduğumuz özelliklere uygun kodlama dili hakkında karar verilmesi gerekmektedir. Her kodlama dili ile istenilen web uygulamaları geliştirmek her zaman mümkün olamayabilmektedir. Bu nedenle ihtiyaçlarımıza cevap verebilecek yazılım dilleri hakkında karar vermeliyiz.

Kodlama Aşaması

Yukarıda yapmış olduğumuz aşamalardan sonra karar vermiş olduğumuz web uygulamanın kodlama aşamasına geçilmektedir. Diğer aşamalara göre daha uzun bir süreci ifade eder. Ayrıca kodlama aşaması daha profesyonellik gerektirmektedir. Herhangi kod parçacığının yanlış olarak yerleştirilmesi halinde programımız sağlıklı bir şekilde çalışmayacaktır.

Bu aşamada en önemli husus web yazılımın mobil uyumluluğu bulunup bulunmadığıdır. Günümüzde en sık kullanılan araçların cep telefonları olduğunu düşündüğümüzde mobil uyumluluk da web site tasarımı veya diğer web uygulamalarda hemen Hemen zorunlu hale gelmiştir. Aydın web yazılım olarak özellikle bu konunun hassasiyetle üzerinde durmaktayız.

Test Aşamaları

Yukarıda yapmış olduğumuz tüm aşamaların sorunsuz bir şekilde tamamlanmasından sonra mutlaka yapmış olduğumuz tüm işlemlerin sorunsuz bir şekilde gerçekleşip gerçekleşmediğinin tespit edilmesi gerekmektedir. Bu aşamada yapılan kodlama işlemlerindeki hatalar tespit edilmesi halinde kaynağının araştırılarak düzeltilmesi web uygulamaların sağlıklı bir şekilde hizmet vermesi için önemlidir.

Günümüzde bilişim alanındaki en önemli sorunlardan birisi de siber saldırılardır. Bu nedenle test aşamasında kodlamış olduğumuz yazılımın siber güvenlik açısından zafiyetlerinin bulunup bulunmadığı da detaylı bir şekilde kontrol edilmelidir.

Web Yazılım Geliştirme Dilleri

Web uygulama geliştirme konusunda birbirinden farklı ve özelliklere sahip bir çok alternatifimiz bulunmaktadır. Ancak önemli olan bu kodlama dillerinin yazılımımıza en uygun olanının tercih edilmesidir. Bunun dışında herhangi bir yazılımın kodlanması sırasında bir ya da birden fazla kodlama diline gereksinim duyulabilmektedir. Dünya genelinde en sık kullanılan yazılım geliştirme dilleri ise aşağıdaki gibidir.

  • HTML
  • CSS
  • JavaScript
  • PHP
  • Java
  • MySQL
  • C#

Web Uygulama Geliştirme Sürecinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Web uygulama geliştirme kesinlikle amatör olarak yapılacak bir işlem değildir. Bu nedenle tecrübe ile beraber bu konuda eğitim almak gerekmektedir. Aksi halde başarılı olmamızın çok fazla bir şansı yoktur. Bunların dışında kodlama yapılırken mobil uyumluluk, uygulamanın boyutu, ihtiyaçlarımıza cevap verip vermediği ve görsel uyumluluk gibi bir çok kriter göz önüne alınarak web uygulama geliştirme işlemleri yapılmalıdır.

Mobil Uyumlu Web Yazılım

Aydın web yazılım firmamızda her tasarımlarımızda mobil uyumluluğu her zaman ön planda tutmaktayız. Bunun en önemli nedeni günümüzde mobil cihazların kullanımının bilgisayarlardan kat ve kat artmış olmasıdır. Mobil uyumluluk ile işlerimizi daha sağlıklı yapabileceğimiz gibi ulaşabileceğimiz kitle sayısı da artacaktır. Özellikle web site tasarımı, e ticaret sitesi kurulumu veya kurumsal web tasarım işlemlerinde mobil uyumluluk zorunlu hale gelmiştir.

Sık Sorulan Sorular

Web Yazılım Fiyatları

Yukarıda da belirttiğimiz gibi her yazılımın kendi has özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikler ve kodlama süreçleri yazılım fiyatlarına etki eden en önemli unsurdur. Bu nedenle yazılımın nitelikleri konusunda yaklaşık bilgi sahibi olunmadan web yazılım fiyatları hakkında bir miktar belirtmemiz yanlış olacaktır.

Web Yazılımcı Nasıl Olunur?

Web yazılımcı olabilmenin en kısa ve kolay yolu; Yazılım mühendisliği konusunda eğitim almaktır. Bunlar haricinde robotik kodlama, bilgisayar mühendisliği veya benzer konularda eğitim almak yeterlidir. Ayrıca bu konuda eğitim veren bir çok özel platform bulunmaktadır. Yalnız kariyer hedefleri açısından akademik eğitim almak daha etkili olacaktır.

Web Yazılım ve Web Tasarım Arasındaki Farklar

Web yazılım ve web tasarım arasındaki en önemli fark web tasarım daha çok görsel olarak bizleri karşılarken, yazılım bu görselliğin arkasında çalışan kod parçalarının sunmuş olduğu hizmetlerdir. Her ikisi de belirli kodlama aşamalarından geçerek oluşturulur. Ancak web uygulamalar daha çok internet tabanlıdır.